Blog, Postpartum

Gelukzalig

In een warme cocon van liefde en zachtheid masseer ik de...

In een warme cocon van liefde en zachtheid masseer ik de pas bevallen moeder in slaap of in diepe ontspanning. Mijn handen wijzen me waar de spanning zit, waar ze los mag laten en zich over mag geven aan het niets. Ze mag voor zich laten zorgen. Ze mag erop vertrouwen dat alles reilt en zeilt terwijl ze zich onderdompelt in rust en ontspanning. Wat een eer dat dit mijn werk is, dat ik dit voor een moeder mag doen. Haar mag dragen, omhullen en wiegen.
Het blijft magisch om binnen te treden in een huis waar net een nieuw kindje is geboren.

Heiligdom

De sfeer in een huis waar geboorte is gegeven is een heilige plek. Het mag een huis zijn waar de ouders wennen aan hun nieuwe rol. De eventuele oudere kindjes nemen ook een nieuwe plek in. Terwijl alles verschuift hangt er iets magisch in de lucht. Er is net een kindje geboren. Nieuw leven is in een warm nest ontvangen. Zolang de moeder zich met haar baby terugtrekt in haar slaapkamer weet je dat iedereen in huis over haar waakt. Op die manier krijgt ze de kans haar baby te leren kennen en haar borstvoeding op gang te laten komen.

Eerste 40 dagen

In veel culturen is het gebruikelijk om de eerste 40 dagen na de bevalling voor de moeder te zorgen. Grootmoeders, tantes, zussen en naaste familie komt helpen in het huishouden van het gezin waar net een kindje is geboren. Zij zorgen ervoor dat het eten wordt gekookt, de was gedaan, oudere kinderen verzorgd. Alles staat in het teken van het ontlasten van de nieuwe moeder. Haar enige taak is rust, herstel en het belangrijkste: haar baby! Naast huishoudelijke zorg, ontvangt de kersverse moeder ook dagelijkse massages of inwrijvingen, vaginale stoombaden en warme compressen. Haar herstel is van het grootste belang voor het hele gezin. Vrouwen weten dat als de kraamperiode dé periode is om onderliggende gezondheidsklachten aan te pakken, zodat ze daar de rest van hun leven vrij van zijn. De kraamtijd wordt gezien als een reset!

Fotografie: Emma Brasser

Verder lezen

Holding Space

In al die jaren dat we bij moeders thuis komen voor…

Peristeam Hydrowattuh?

Wat is peristeam hydrotherapie? Een volledig natuurlijke vaginaal stoomtherapie die helpt…