Seal of the Soul

Gentle Beginnings Academy

(Jaarprogramma) Massage en Rituelen tijdens zwangerschap en kraamtijd

Ben jij een warme, liefdevolle vrouw, met een open hart en visie? Kun je goed luisteren? Kun je iemand volledig in haar waarde laten? Kun je meebewegen in de wensen van een aanstaande of nieuwe moeder? Ben je een geduldig persoon en kun je er écht zijn voor iemand? Heb je ervaring met massage? Ben je al werkzaam met zwangeren of kraamvrouwen en heb je nog voldoende tijd om minimaal 4 sessies per week in te kunnen plannen? Ben je bereid met een massagetafel op weg te gaan? Vind je het fijn in een team te werken met gelijkgestemden? Je bent welkom!

We hebben in 2020 Postpartum Massage Nederland opgericht waar behandelaars die de Gentle Beginnings Academy hebben gevolgd zich bij kunnen aansluiten. We hopen hiermee zoveel mogelijk pas bevallen vrouwen in Nederland en België met verwarmende behandelingen te ondersteunen.

Gentle Beginnings Academy Amsterdam

Dit jaarprogramma is vooral geschikt voor vrouwen die al met zwangere of pas bevallen moeders werken. (Postpartum) Doula’s, yogadocenten, kraamverzorgsters, vroedvrouwen en massagetherapeuten. Voor het volgen van de jaartraining is het belangrijk dat je massage-ervaring hebt of heel graag ervaring wilt opdoen voordat je met de training begint.

Vanuit Postpartum Massage Nederland bied je behandelingen en begeleiding gedurende de zwangerschap en kraamtijd. Je helpt een moeder haar fysieke en emotionele kracht te verstevigen door o.a. zwangerschapsmassage, massage in de kraamtijd, warme pakkingen, bengkung buikwikkelen, ceremonies en rituelen, bereiding van kruidenremedies en nog veel meer weldadigs voor lichaam en geest.

Zwangerschap, geboorte en kraamtijd omvatten een heel belangrijke, transformatieve periode in het leven van een vrouw. Een periode waarin de aanstaande moeder haar aandacht naar binnen keert.  Een periode waarin zij (her)overweegt wat voor haar belangrijk is en wat zij aan haar (ongeboren) baby mee wil geven. Waarin ze beslissingen neemt die niet alleen haarzelf maar ook haar gezin ten goede komen. Waarin ze stil mag staan bij het wonder van een groeiend kindje in haar buik en waarin ze voor zichzelf mag zorgen. De kraamperiode is uiterst belangrijk om in alle rust te kunnen wennen aan haar kindje en hierin alle steun te ervaren.

DE OPBOUW VAN DE TRAINING

** | HET BEGIN

Van moederschap, van elkaar, van intenties, van luisteren, van gedragen worden, van aanraking.

** | HET MIDDEN

Buikheling, bengkung belly binding, voetmassage

** | DRAGENDE KRACHT

Een zachte uitnodiging de nek, schouders en rug te ontspannen

** | DE VOEDING

Borstmassage en hoofdmassage voor een gunstige melk flow

** | INTIEME BASIS

Een dag gevuld met de zachte kracht van vaginaal stomen

** | HET GEHEEL

Integreren van alle deelmassages tot een geheel

** | KRUIDENWIJSHEID

Tincturen maken voor de kraamperiode

** | WELKOM MAMA

Ceremonie om te verwelkomen in het moederschap

** | ZWANGER

Verfijnen van de zwangerschapsmassage

** | HET IS ROND

Samenstellen van behandelpakket, herhalen en afsluiten

**| CHECK IN

Hoe gaat het, wat is er nog nodig, hoe sta je erin?

Het is een eer om een moeder een bedding te geven waarin zij kan ontspannen, vertrouwen en vieren dat ze moeder wordt of is. Door middel van massage, aanraking en een ceremonie of ritueel omhullen we de vrouw. Een moeder onder je handen helpen ontspannen en haar ondersteunen in het contact maken met zichzelf en haar baby is voor haar krachtig en helend.

De magie van massage is welbekend. Massage verlaagt stress, zorgt voor een betere nachtrust, ontspant lichaam en geest en verbetert het lichaamsbewustzijn. Als dit wordt gecombineerd met visualisatie, meditatie, klank of affirmatie, gebeurt er iets wonderbaarlijks.

Met het jaarprogramma van Gentle Beginnings gaan we hiermee werken. Je raakt steeds meer vertrouwd met massage tijdens de heilige periode rondom de bevalling.  De meeste aandacht besteden we aan traditionele heling na de geboorte van een kindje. De moeder staat centraal en we vieren, eren, verzorgen, voeden en omhullen haar, zodat ze in het moederschap wordt ontvangen met zachte warme handen en een open hart.

Tijdens het geven van de jaartraining in 2020 zijn Mirjam en Adisti het collectief Postpartum Massage Nederland begonnen. Vrouwen die de jaartraining hebben gevolgd kunnen zich hier tegen een jaarvergoeding bij aansluiten, zodat zij kunnen profiteren van het netwerk. Je komt dan als behandelaar op de website te staan.

De eerste weken na een bevalling zijn van wezenlijk belang voor een moeder en haar baby om zich te hechten, te rusten en aan te sterken. Een nieuwe moeder heeft net zoveel verzorging nodig als haar pas geboren baby. In veel traditionele culturen wordt een nieuwe moeder de eerste 40 dagen na de geboorte van haar baby vrijgesteld van haar dagelijkse taken.

~Mirjam Heemskerk

Toen ik in 2013 startte met behandelingen voor moeders in de kraamtijd was dit nog nauwelijks bekend. In de jaren erna kwam de postpartum doula in opkomst, maar echt specifieke lichamelijke koestering en steun voor de pas bevallen moeder is er nog steeds maar mondjesmaat. In Amsterdam kom ik eigenlijk tijd en handen tekort om de aanvragen te kunnen honoreren en hoewel ik wel een aantal collega’s heb naar wie ik kan verwijzen, heeft niemand de Gentle Beginnings pakketten waarmee vrouwen worden ondersteund te bieden. Het is mijn wens om vrouwen op te leiden die precies dezelfde diensten kunnen bieden en daarmee Gentle Beginnings Practitioners worden. Hiermee vormen we een netwerk van vrouwen die met liefdevolle zachte warme handen en hart de de zwangere vrouw en kraamvrouw bijstaat.

Het programma richt zich vooral op ondersteuning voor de nieuwe moeder in haar postpartum periode met een uitstapje naar haar zwangerschap.

De training is gebaseerd op de 40-dagen rust-traditie die gelukkig steeds bekender wordt. Hierin staan warmte, massage, verwarmende voeding, rust, hechten met de baby en het goed op gang laten komen van borstvoeding centraal.

 Steeds meer wordt bekend dat als er goed voor een moeder wordt gezorgd na haar bevalling:

  • ze makkelijker herstelt,
  • haar borstvoeding sneller op gang komt
  • de band met haar baby dieper wordt
  • ze minder moodswings ervaart
  • ze uitgerust aan haar moederschap begint
  • ze een dragende kracht is voor het hele gezin
  • haar gezondheid zelfs beter kan worden dan voor haar zwangerschap
  • ze tot ver na haar menopauze kan voelen dat ze een krachtige gezonde basis heeft

Wat kun je van de jaartraining verwachten?
Je kunt je tegen een lage jaarbijdrage aansluiten bij Postpartum Massage Nederland
 • Via de website van  Postpartum Massage Nederland ontvang je dan je aanvragen
 • Je profiteert mee in het netwerk van Gentle Beginnings en Postpartum Massage Nederland
 • Je ontvangt 2 dagen na elke trainingsdag achtergrondinformatie per mail
 • Meteen na de tweede les kun je beginnen met het werken met vrouwen
 • Je vergroot het bewustzijn tav zachte heling in de kraamtijd
 • Je ondersteunt moeders die door een kwetsbare tijd gaan
 • Je krijgt ondersteuning in het opzetten of uitbreiden van je praktijk
 • Je kunt kosteloos een intervisie met Mirjam aanvragen in het eerste jaar na de training
 • Je draagt het niet alleen, je hebt een collegagroep voor overleg en feedback
 • Je krijgt het allermooiste werk ooit!

Jouw Investering

Je ontvangt voorafgaand aan de jaartraining een massage van Mirjam met 25% korting om te ervaren welke aanraking van belang is.

Voor het volgen van het jaarprogramma vraag ik een *bijdrage van  €1597,-, inééns of in 3 termijnen te voldoen.

We hebben 11 bijeenkomsten en daarnaast ontvang je 1 intervisie van 2 uur in het eerste jaar na je training.

Er zijn een aantal Engelse boeken die zeer aan te raden zijn. Reken op ongeveer €100,- aan boekengeld. Lenen kan uiteraard ook.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat je een commitment aangaat ten opzichte van het programma, je collega’s in de groep en je docent. Wij rekenen op jou en jij weet dat je op ons kunt rekenen.

*prijs is exclusief eventuele kosten voor huur/overnachting bij een lokatie als we lesdagen gaan clusteren.

Praktische informatie
Om de kwaliteit en intimiteit van de training te waarborgen is er ruimte voor maximaal 10 vrouwen.

We komen 11 dagen bij elkaar van 9.30 tot 17.30u (kan nog iets veranderen als blijkt dat er op een dag meer tijd nodig is).

Halverwege de dag hebben we een uur pauze voor een gezamenlijke potluck lunch.

De 11e dag is een terugkomdag 4-6 maanden na de laatste lesdag.

De volgende training begint in hoogstwaarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2021.

De locatie hangt af van het aantal aanmeldingen en wordt later bekend gemaakt.

Data volgen zsm.

Spreekt het programma je aan en word je hier erg enthousiast van?
Je bent van harte uitgenodigd voor een intakegesprek. Hierin bespreken we oa jouw verlangen vrouwen/moeders te ondersteunen. Daarnaast hebben we het over je commitment voor de gehele jaartraining.
Omdat aanraking een wezenlijk onderdeel is van de training, ontvang jij tijdens de intake een massage van 1.5 uur met 25% korting. Daarna geef jij een korte massage aan mij, zodat ik kan ervaren hoe jij masseert.
Je komt als het ware op gesprek én auditie.

Heb je zin om in het team van Postpartum Massage Nederland te worden opgenomen? Stuur me een email met je motivatie en gegevens zodat we een afspraak kunnen maken voor een intake.

Buik binding - Mirjam Heemskerk

“In mijn eerste zwangerschap was ik totaal niet bezig met de periode na de bevalling. Het overviel me. Lichamelijk en geestelijk wordt er dan opeens heel veel van je verwacht, terwijl je nog aan het herstellen bent van de bevalling. In onze samenleving is het normaal dat we er dan als vrouw alleen voorstaan, maar dat is helemaal niet normaal. Je moet als vrouw de rust en ruimte krijgen om te herstellen, met als enige verantwoordelijkheid de verzorging van je baby. En je moet je dit ook gunnen, je niet schamen om hulp te roepen en jezelf te verwennen. Verder heb je de transitie naar moeder gemaakt, iets wat zeker gevierd mag worden! Met het Gentle Beginnings pakket zorgt Mirjam dat je even goed verwend wordt met warmte, heerlijke massages, heerlijke thee en word je als moeder geblessed met het moederschap. Iets wat elke nieuwe moeder verdient!”

~Michelle, 5 sessies Nourishing New Mama Plan

Over Mirjam Heemskerk van Gentle Beginnings
Ik ben Mirjam Heemskerk (1968), moeder, partner, massage therapeut en gepassioneerd over de kracht en levenslust van vrouwen. Sinds de geboorte van mijn oudste dochter in 2002 ben ik steeds meer interesse gaan krijgen in natuurgeneeswijzen en massage. Mijn kindje liet mij stilstaan bij een basisgevoel, namelijk contact maken door aanraking. Ik ben me gaan verdiepen in babymassage en homeopathie. Toen mijn jongste dochter werd geboren en kort erna mijn vader overleed onderging ik een enorme verandering in mijn bewustzijn. Ik besloot mijn baan in de uitgeverij te verlaten en het pad te volgen waar ik gelukkig van word.

Door het verlies van mijn vader en de transformatie die dat teweeg bracht, heb ik zelf de helende werking van lichaamswerk ervaren. Zwangerschap, bevallen en de periode erna had altijd al een speciaal plekje in mijn hart en het werd duidelijk dat ik daar het beste voel wat vrouwen nodig hebben. De zorg hieromtrent is vaak medisch en toegespitst op de bevalling zelf. Maar de weg erheen is minstens zo belangrijk en zodra je baby er is begint het moederschap pas echt! Om daar liefdevolle, verwarmende steun en aanraking te bieden blijkt zo ontzettend nodig! Om mijn zwangerschapsmassages meer diepgang te geven heb ik verschillende doula-trainingen gevolgd, waardoor ik kan inspelen op de emotionele aspecten van zwanger zijn en moeder worden. Ik hecht veel belang aan een goed herstel in de postnatale periode heb me toegelegd de oude gebruiken omtrent deze belangrijke periode weer nieuw leven in te blazen. Ik werk met helingsmethoden van over de hele wereld die zijn gericht op een gezond herstel van de pas bevallen moeder en hun oorsprong vinden in de 40-daagse rustperiode na een bevalling. In onze Nederlandse cultuur is goed voor jezelf zorgen best ingewikkeld voor vrouwen en moeders, en ik ben blij eraan bij te kunnen dragen dat dit veel meer onderdeel van het moederschap wordt. Mijn passie voor het buik- en bekkengebied en een goed functioneren van alle vrouwelijke organen is voor vrouwen van elke leeftijd van het grootste belang. Bij veel behandelingen die ik geef staat de buik in het middelpunt, want daar begint de levenskracht, passie en lust voor het leven.

Tegenwoordig verweef ik massage, energetische healing, beweging, voeding, kruidenwijsheid, aromatherapie, edelsteen- en bloesemremedies, klank en muziek; om zo elke vrouw wakker te maken voor het heilige in zichzelf en de connectie met de wereld om haar heen te laten voelen. Werken met vrouwen is mijn passie. Ik omring elke vrouw met liefdevolle zorg, compassie, een luisterend oor en een warme aanraking.

Sinds 2006 was ik eigenaar van manumanu massage, een studio voor vrouwen van alle leeftijden. In 2013 ben ik gestart met Gentle Beginnings, om mij uitsluitend te richten op ondersteuning ten tijde van fertiliteit, zwangerschap, geboorte, de bijzondere kraamtijd en vrouwengezondheid in het algemeen.

Sinds enkele jaren geef ik workshops Bengkung Belly Binding aan geboorte professionals.

Samen met collega en vriendin Adisti Sterk hebben we in 2020 het collectief Postpartum Massage Nederland opgericht. Dit collectief vindt het belangrijk dat vrouwen in heel Nederland en België warme liefdevolle ondersteuning kunnen ontvangen. Het is onze missie het collectief uit te breiden met behandelaars die de jaartraining hebben gedaan en op die manier de support krijgen om dit prachtige werk te kunnen doen. Het collectief is opgericht om samen te dragen, wat betekent dat de jaarlijkse kosten die we maken voor het onderhoud van de website, promotiemateriaal en -acties door ons allen betaald wordt. We hanteren bij het collectief een vaste prijs voor de behandelingen, zodat we allen gelijk verdienen.