In al die jaren dat we bij moeders thuis komen voor behandelingen in hun kraamtijd hebben we ervaren dat we niet alleen komen voor broodnodige massage of een verwen moment. Bovenal zijn we er om een luisterend oor te bieden, ruimte te geven aan emoties, mee te denken over sommige dilemma’s en er gewoon te zijn om een hand vast te houden.
Gezien willen worden is van alle tijden
Tânia en ik zijn allebei geen coach of professional op het gebied van opvoedkunde, maar wel moeders van pubers, waardoor we vaak vele fasen voorlopen op de kersverse moeders die we ondersteunen. We zijn bekend met de struggles van de verschillende ontwikkelingsstadia die zowel je kinderen als jijzelf als moeder doorlopen. Als het helpt om iets over onze ervaringen te delen, dan doen we dat graag. Daarbij vergeten we niet dat jij jouw weg bewandelt als ouder en opvoeder en dat ook de tijdgeest verandert. Maar ik denk dat de behoefte aan liefde, aandacht en echt gezien of gehoord willen worden van alle tijden is en voor alle mensen geldt. Klein of groot, toen en nu, altijd en overal.
De ruimte dragen
Het is belangrijk dat een moeder ononderbroken en ongecensureerd haar verhaal mag vertellen om alles wat zij heeft meegemaakt tijdens haar conceptie, zwangerschap, baring en kraamtijd te doorleven, een plek te geven, te vieren of om te rouwen. Het verhaal bestaat uit vele lagen en dit mag gehoord worden. Luisteren is daarom van groot belang. En hoe kun je op zo’n wijze luisteren dat zij zich gehoord en gezien voelt? Wat doe je wel tijdens het luisteren en wat doe je niet?
Wat betekent ‘holding space’, de ruimte voor iemand anders dragen of openhouden? Het betekent dat we bereid zijn om naast een ander te lopen, welke ontwikkeling ze dan ook op hun levenspad doormaken, zonder hen te veroordelen, zonder de ander zich inadequaat te laten voelen, zonder te proberen de ander te veranderen, of te proberen de uitkomst te beïnvloeden. Wanneer we de ruimte openhouden voor andere mensen, openen we ons hart, bieden we onvoorwaardelijke steun, zonder oordeel en controle.
Het is niet altijd een eenvoudige opgave om de ruimte open te houden voor anderen, want we hebben allemaal de zeer menselijke neiging om de ander te willen helpen herstellen, ze advies te willen geven, of ze te veroordelen omdat ze niet verder op het pad zijn dan ze zijn. Het vraagt om zelfbewustzijn, je schaduwzijden kennen, nederigheid en het vermogen jezelf opzij te zetten. Evengoed is het van zeer grote waarde om dit vermogen in jezelf te oefenen en ontwikkelen, als ook om anderen, wanneer nodig, het vertrouwen te schenken om de ruimte voor jou open te houden.
Heather Plett
Heather Plett is de auteur van het boek ‘The art of Holding Space’ en heeft hiervoor een centrum opgezet. Ze heeft zeer waardevolle tips en deze deel ik graag in het kort in mijn eigen woorden.
Je ondersteunt de ander NIET in haar/zijn persoonlijke ontwikkeling, transformatie, verdriet, …enz., door:
- het wegnemen van haar/zijn kracht (d.w.z. proberen diens problemen op te lossen),
- iemand te beschamen (d.w.z. impliceren dat hij/zij meer zou moeten weten dan hij/zij doet), of
- hen overweldigen (d.w.z. ze meer informatie geven dan waar ze klaar voor zijn)
Daadwerkelijk iemand ondersteunen in haar/zijn persoonlijke ontwikkeling, transformatie, verdriet, enz., doen WEL we door:
- bereid te zijn om opzij te stappen,
- zodat zij/hij eigen keuzes kan maken,
- haar/hem onvoorwaardelijke liefde en steun bieden,
- haar/hem zachte begeleiding geven wanneer het nodig is,
- en haar/hem zich veilig laten voelen, zelfs als zij/hij fouten maakt
‘Holding space’, het openhouden of dragen van de ruimte is niet iets dat uitsluitend toebehoort aan begeleiders, coaches, healers, therapeuten of verpleegkundigen. Het is iets dat we allemaal voor elkaar kunnen doen – voor onze partners, kinderen, vrienden, buren en zelfs voor ’toevallige’ passanten waarmee we in de trein of bus in gesprek raken.
We zijn er voor jou! Met onze onverdeelde aandacht en open hart!