Postpartum, Rituelen

Rebozo Sluitingsritueel (deel 2-2)

Een ervaringsverhaal November werd het! Een mooie maand om te vieren...

Een ervaringsverhaal

November werd het! Een mooie maand om te vieren dat haar zoontje Viggo werd geboren, precies 9 maanden eerder. Viggo is de derde zoon van Milou en haar man Jordy. Ze gaf ons mee dat haar intentie voor het ritueel samenhing met het vieren van 7 jaar moederschap. Daarnaast wilde ze haar laatste fase postpartum tijd afronden nu Viggo 9 maanden oud was. Ze vertelde: “Ik wil zoveel mogelijk van wat er nog in de weg zit loslaten, eruit laten komen, laten wegstromen om weer ruimte te maken voor de volgende fase, voor de fase waar ik nu ook al in zit om er nog meer te kunnen zijn voor mijn kinderen, mijn man en mijzelf. Om daar meer aandacht aan te geven, nog meer energie voor te krijgen en vooral heel bewust van te genieten!”

Milou heeft haar verhaal gedeeld op haar Instagram account en wij mogen het vervolgens ook weer delen met jullie:

‘De woorden vinden voor wat ik heb ervaren. Dat is lastiger dan ik dacht. Het sluitingsritueel en alles daaromheen; het was magisch! Dat is denk ik het woord wat alles het beste omschrijft.

Ik wil jullie vertellen wat er allemaal gebeurd is tijdens de ceremonie. Het delen van mijn ervaringen is bijna niet mogelijk. Toch zal ik daar een poging toe doen.’

Het ritueel voor Milou

‘Een Rebozo sluitingsritueel. Ik deed dit om de tijd van zwanger zijn en bevallen af te sluiten. Letterlijk en figuurlijk, lichamelijk en emotioneel. Alles was bij mij thuis. Mijn moeder was er voor Viggo en zij mochten deel uitmaken van het proces. Zij keken toe of waren op afstand in verbinding aanwezig. In het kaarslicht en bij een prachtig altaar ging ik in gesprek met Mirjam en Tânia. Over mijn zwangerschappen, bevallingen en alles daaromheen. Onder begeleiding van de trommel stelde ik mij open en zette ik mijn intentie voor het ritueel. De kaart die ik trok (die tijdens het schudden uit het deck viel) paste precies.

Ik mocht gaan liggen en werd gemasseerd door 2 paar handen. Ik werd vastgehouden en daarna mocht ik in bad. Een heel warm bad met olie, kruiden en versierd met prachtige bloemblaadjes. Ik mocht alles loslaten in het water om het daarna terug te mogen geven aan moeder aarde. En dat deed ik onder begeleiding van Tânia. Volledig vervuld van warmte werd ik gevoed met een soepje en werd ik voorbereid op de letterlijke sluiting met de doeken.

Woorden en muziek brachten mij volledig naar het moeder en vrouw zijn. Hierna werd beetje bij beetje mijn lichaam gesloten doordat de doeken strak om mijn lichaam werden gebracht. Langzaam kwam het ritueel ten einde. Om de cirkel rond te maken gingen we weer bij het altaar zitten. We spraken over mijn ervaringen en ik trok nog 2 laatste kaarten. Twee kaarten die genoeg zeiden om dit hele ritueel mee af te sluiten.’

Emoties tijdens de ceremonie

‘Ik mocht zijn

Ik mocht huilen

Ik mocht zeggen wat IK wilde, wat mijn behoeften waren

Ik mocht loslaten

Ik mocht ontspannen,

Ik mocht helemaal ik zijn

En ik werd gedragen

Ik werd vastgehouden

Ik werd gesteund

Ik werd gehoord en gezien

Ik liet mijn tranen stromen

Ik sprak mijn gedachten uit

Ik liet mijn behoeften weten

Ik stelde me open

En ik liet los

Ik vond verbinding met mijzelf

Ik vond heling voor wat nog pijnlijk was

Ik werd teruggebracht in mijn lichaam’

~Milou

Nazorg

Een paar dagen na een ceremonie nemen we contact op met je om te horen hoe het met je gaat en of er nog iets naar boven is gekomen wat aandacht nodig heeft. Het is namelijk na een ritueel niet afgelopen. Er kunnen inzichten komen of je kunt een lichtheid ervaren. Soms is het zo dat je juist wat verdrietig bent of teneergeslagen. Je hebt immers een prachtig ritueel gehad en daarna zit je meteen weer in de realiteit van alledag. Dus het is goed om de dagen of week na je ceremonie extra goed voor jezelf te zorgen.

Neem elke dag een kort moment om even terug te keren naar het gevoel dat je ervaren hebt. Gun jezelf heel veel zelfliefde. Neem de tijd om jouw ervaring en inzichten te integreren in je dagelijks leven. Je hebt een fase min of meer afgerond en ben aanbeland in een volgende fase in je leven. Dat mag je heel bewust meemaken.

Milou gaf aan dat het ritueel heel veel heeft los gemaakt en dat ze daar zeer dankbaar voor was.

Wie is Milou?

Milou van Luijk is een dierbare collega uit Zuid-Holland. Ze is zwangerschapsdocent en draagconsulente. Tevens geeft ze postpartum behandelingen en is placenta specialist. Ze is moeder van 3 zonen en partner, dochter, zus en vriendin. Je kunt haar hier vinden:

Lalouz Website

Lalouz op Instagram

Verder lezen

Gelukzalig

In een warme cocon van liefde en zachtheid masseer ik de…

Peristeam Hydrowattuh?

Wat is peristeam hydrotherapie? Een volledig natuurlijke vaginaal stoomtherapie die helpt…

Holding Space

In al die jaren dat we bij moeders thuis komen voor…