Postpartum, Rituelen

Rebozo Sluitingsritueel (deel 1-2)

Afsluiting van jouw kraamperiode In de meeste culturen is na 40...

Afsluiting van jouw kraamperiode

In de meeste culturen is na 40 dagen of 6 weken de kraamperiode afgesloten en maken vrouwen de overgang meer naar buiten. Zij voelen zich doorgaans lichamelijk zo opgeknapt dat ze weer meer deel gaan nemen aan het sociale leven, en hun werk weer oppakken. Soms gaat dit geruisloos en ongemerkt. Maar hoe fijn en voedend zou het zijn als we de zwangerschaps-, beval- en kraamperiode echt af kunnen sluiten met een ceremonie of ritueel? Op die manier kun je bewust een overgang markeren. De kleinere binnenwereld met uitsluitend zorg voor je baby en jezelf, verandert naar de grotere buitenwereld. Jouw zorg voor je kindje (die de basis vormt van je moederschap)​ wordt geïntegreerd met je leven buitenshuis. Je kijkt terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd en stapt gevoed, geëerd en vol vertrouwen in de volgende fase!

Unieke Ceremonie

De overgang van het in huis blijven naar weer naar buiten gaan, wordt in Mexico traditioneel gevierd door middel van het Rebozo sluitingsritueel. Het Sluitingsritueel is een prachtige ceremonie waarin op emotioneel, fysiek en psychisch niveau alles wat nog een plekje wil krijgen tav de zwangerschap en/of bevalling de kans krijgt om te helen. Ook als deze periode voornamelijk positief is ervaren, kan het ritueel ondersteunen in het hervinden van jezelf als vrouw. Naast het ritueel zijn er natuurlijk talloze manieren om ‘sluiting’ te krijgen. Het unieke echter van dit ritueel is dat het alle niveaus met elkaar integreert. Hierdoor is het makkelijker tot de kern door te dringen en de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd volledig af te sluiten. Energie komt dan weer terug en de vaak aanwezige overgevoeligheid neemt af.

De verschillende stappen tijdens de ceremonie

Mirjam en Tânia verzorgen gezamenlijk deze unieke ceremonie voor jou. Ruim 4 uur zijn we bij jou thuis aanwezig. We schenken tijdens het ritueel een verwarmende, zuiverende kruidenthee. Er is tussendoor altijd ruimte om je kindje te voeden.

Voor we je uitnodigen in de ruimte maken we voor jou een klein altaar waarin we elementen toevoegen die bijdragen aan het ritueel. Dan openen we de ceremonie, waarbij we een setting creëren om je te open te stellen en je te laten dragen. We zijn er om te luisteren naar jouw unieke bevalverhaal en alles wat zich aandiende rondom die transformatie. Samen geven we jou een 4-handen massage om je te helpen aarden, ontspannen en je lichaam te eren. Vervolgens nodigen we je uit in een reinigend warm bad, waar je in een diepere laag van jezelf mag zakken. Na het bad stoppen we je toe onder een dikke laag dekens om alles wat je niet langer nodig hebt los te laten zodat je kunt rusten in een zuiver innerlijk weten. Je lichaam sluiten we in 6 stappen met de rebozo doeken, waarmee we symbolisch je prille moederschap vieren.

Na afloop hiervan mag je genieten van iets lekkers te eten en drinken. Ten slotte ronden we het ritueel op zo’n wijze af dat jij voldaan de nieuwe fase van je moederschap in stapt.

Tânia en Mirjam voelen en vullen elkaar zeer goed aan waardoor we een warme en omhullende ceremonie verzorgen. We werken vanuit een diepe verbinding met elkaar, jou en het vrouw-zijn. We putten uit een rijke verzameling van wijsheid, tradities, heling en liefde.

Intenties van de sluitingsceremonie

  • jij staat helemaal centraal
  • het verhaal over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd delen, verwerken en vieren
  • je veranderde lichaam omarmen, koesteren en eren
  • diepe ontspanning en reiniging
  • verbinden met je innerlijke vrouwelijke bron
  • afsluiten van de eerste fase van het moederschap
  • ondersteuning om de overgang van binnen naar buiten te maken
  • vieren en bezegelen van je moederschap

Wanneer en waar vindt het sluitingsritueel plaats?

Deze ceremonie kun je reserveren vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap. Het gaat erom dat jij aanvoelt wanneer jij eraan toe bent. Dat kan 6 weken na de geboorte zijn, maar ook 6 jaar.

Het ritueel vindt plaats in jouw vertrouwde huis, mits je een bad hebt. Heb jij geen bad? We kunnen het sluitingsritueel aanpassen of je zou iemands huis (met bad) kunnen lenen voor een halve dag. We maken gebruik van één of twee ruimtes in jouw huis en jouw badkamer. We nemen zelf alle spullen mee en onze massagetafel. Het is fijn om genoeg loopruimte om de massagetafel heen te hebben. Ook is het prettig als de ruimte aangenaam verwarmd kan worden, zodat je altijd comfortable bent. Na afloop ruimen we je huis netjes op en nemen al onze spulletjes weer mee.

Je kunt een Rebozo Sluitingsritueel aanvragen door ons te mailen of een intake te reserveren in ons boekingssysteem. Het Sluitingsritueel valt onder het New Beginnings Classic Ritueel. Je kunt uiteraard ook een hele dag met ons reserveren als er veel uitgewerkt dient te worden. Wij zorgen hoe dan ook dat je volledig wordt gezien, gehoord en gedragen.

En wat als moeder worden anders loopt?

Het is helaas realiteit dat een zwangerschap of bevalling ander kan lopen. Het kan zo zijn dat je te maken krijgt met eerder loslaten van je kindje dan gewenst. Of dat je bent moeder geworden van een kindje met een beperking. Ook dan ben je moeder geworden en heb je veel te verwerken. In dit proces kan een sluitingsceremonie ondersteunend zijn. Alles wat je hebt meegemaakt mag gezien worden en een plek krijgen door hierover te praten. Tijdens het ritueel krijg je volledige ruimte om jezelf te voeden, te rouwen, te eren en te groeien. Dit maakt het ritueel ook zeer wenselijk bij het ontvangen van een extra bijzonder kindje, na trauma- of verliesgeboorte, of bij afbreken van je zwangerschap.

De rebozo

De rebozo komt oorspronkelijk uit Mexico. Een rebozo is een met de hand geweven katoenen doek met franjes en heeft talrijke functies. Traditioneel wordt de rebozo voor elke cyclus in het leven gebruikt en kan de energie schoonmaken die je niet meer nodig hebt.

In Mexico is het heel gebruikelijk om een rebozo te bezitten die onderdeel is van je leven. Eigenlijk fungeert de rebozo als een soort verlenging van je armen en handen. De rebozo wordt overal voor gebruikt; van dagelijkse klusjes, als deken, als draagdoek, voor massage en nog veel meer.

Een Mexicaanse vroedvrouw gebruikt de rebozo dagelijks met haar moeders in allerhande situaties. Vroedvrouw Angelina Martinez Miranda heeft een grote invloed op hoe we de rebozo nu gebruiken. Uiteraard respecteren we de oorspronkelijke traditie van werken met de rebozo en gaan hier zorgvuldig mee om.

Met liefde,

Mirjam en Tânia

*zorg er ajb voor dat er tijdens het ritueel nog iemand aanwezig is om voor je baby te zorgen, zodat we jou de best mogelijke aandacht kunnen geven! Voeden is wel altijd tussendoor mogelijk.

Verder lezen

Gelukzalig

In een warme cocon van liefde en zachtheid masseer ik de…

Peristeam Hydrowattuh?

Wat is peristeam hydrotherapie? Een volledig natuurlijke vaginaal stoomtherapie die helpt…

Holding Space

In al die jaren dat we bij moeders thuis komen voor…