Women's Health

Vrij bloeden (wàààt???)

Gebruik je menstruatie als grote schoonmaak Je menstruatie kun je zien...

Gebruik je menstruatie als grote schoonmaak

Je menstruatie kun je zien als een lichamelijke en geestelijke schoonmaak. Het geeft je de gelegenheid op te ruimen wat je niet meer nodig hebt. Allerlei overtuigingen, gedrag, obstakels voor groei; tijdens je maandelijkse bloeding geef je dit allemaal terug aan de aarde om ruimte te maken voor het nieuwe. Emoties die opgeslagen zijn gedurende je laatste cyclus mag je laten lopen. Zorgen mogen wegvloeien, boosheid kan naar beneden stromen. Je krijgt de gelegenheid om van binnenuit te reinigen. Gebruik je menstruatie hier ook voor!

Je relatie met je eigen bloed

Elke blokkade onderweg naar de uitgang van je vagina maakt het lastiger om los te laten. Laat tampons, cups, sea sponges en alles wat je bloed intern opvangt achterwege. Laat je bloed vrijuit stromen. Je zult merken dat je minder kramp ervaart, je je nadien opgeschoonder voelt, vrijer voelt.
Dit betekent dat je tijdens je menstruatie ook geen gebruik maakt van een yoni ei en sex met penetratie vermijdt. Breng niets in je vagina in tijdens je maantijd.

Durf jij het aan alleen nog je bloed in (wasbare) verbandjes of menstruatie ondergoed op te vangen? Hoe voelt het voor jou als je aan het bloeden bent? Wat vind je eigenlijk van menstruatiebloed?

Overgang naar vrij bloeden

Zelf heb ik jaren tampons gebruikt en later sea sponges. Op dagen dat de flow het hevigst was ervoer ik ook veel kramp en ongemak. Om die reden was het vaak niet mogelijk om een hele dag voor andere vrouwen te zorgen aangezien ik teveel in beslag werd genomen door een zeurende onderbuik. Ik ontdekte wasbaar maandverband en gebruikte dat vooral ’s nachts. Dat scheelde al veel!

Tijdens mijn peri-menopause kon ik niet meer rekenen op een regelmatige cyclus. De menstruatie app die ik had sloeg nergens meer op en mijn baarmoeder leidde haar eigen leven. In die periode heb ik eens 10 weken achter elkaar gemenstrueerd. Goddank heb ik geweldige collega Corinne Laan mogen boeken voor een sessie acupunctuur en kon zij het bloeden tot bedaren brengen. Zo’n lange tijd alleen maar sea sponges en tampons dragen voelde vreselijk en ik verdroeg het ook echt niet meer. Dat werd mijn ‘overgang’ naar wasbaar maandverband en ik heb een heleboel merken uitgeprobeerd.

Wat me meteen opviel; ik had nauwelijks meer kramp en ongemak. Wat een opluchting was dat. Mijn buik werd veel rustiger en daarbij werd mijn cyclus wat regelmatiger. Bovendien ontdekte ik dat ik spanning gemakkelijker los kon laten. Fysieke spanning nam af, maar ook emotioneel viel het me op dat het opschonen soepeler verliep.

Probeer het voor jezelf

Herken jij iets in mijn verhaal? Probeer het uit voor jezelf. Misschien wil je beginnen met een paar dagen organic maandverband dragen. Als dit bevalt, kun je je horizon verbreden en ook wasbaar maandverband gaan aanschaffen. Je doet hier niet alleen jezelf een plezier mee, maar helpt ook de afvalberg te verminderen.

Verder lezen

Peristeam Hydrowattuh?

Wat is peristeam hydrotherapie? Een volledig natuurlijke vaginaal stoomtherapie die helpt…

Gelukzalig

In een warme cocon van liefde en zachtheid masseer ik de…

Holding Space

In al die jaren dat we bij moeders thuis komen voor…