Gentle Beginnings Workshops

6 JULI 2018

Belly binding, Castor olie pakking, Moxa en lichaamswerk

Bengkung Belly Binding is een oude Maleisische methode van inbinden van de buik van een pas bevallen vrouw door middel van een lange lap (10-17 meter) katoenen stof. Het buikbinden is een effectieve en belangrijke manier om de moeder te helpen in haar herstel. Het helpt het lichaam herstellen in een kortere tijd dan wanneer je niet bindt, vanwege het sneller afvoeren van bloed, lucht, en vocht. Een Bengkung Buikwikkel biedt de moeder 360˚ ondersteuning die de buikspieren terug laat veren, de houding verbetert, gewrichtsbanden stabiliseert en steunt het hele torso terwijl alle vitale organen (waaronder de baarmoeder) hun weg terugvinden naar hun grootte en plek van voor de zwangerschap.
Gedurende de zwangerschap houdt de moeder water, lucht en en extra gewicht vast. Dit heeft een reden, nl: de baby wordt als het ware omringd door vet, lucht en water om beschermd te zijn. Na de bevalling heeft dit geen functie meer en wordt dit langzaam afgevoerd tot ze de cellen weer zijn zoals voor de zwangerschap. Het is met behulp van de Buikwikkeling dat dit wordt bespoedigd door de constante ondersteunende druk rond haar bekken en torso.
Ook ondersteunt de Bengkung Buikwikkel het herstel van het bekkengebied waardoor na de bevalling dit gebied als het ware gesloten wordt.

Naast alle fysieke voordelen van de buikwikkeling krijg ik vaak terug dat vrouwen zich letterlijk gesteund voelen en beter bij zichzelf kunnen blijven in de soms overweldigende periode na de bevalling. Tevens zorgt het ervoor dat het hele buikgebied aangenaam warm blijft zodat de warmte zijn werk kan doen bij het herstel en voorkomt belly binden nek- en bovenrugklachten tijdens het (borst)voeden. Het is nl. bijna onmogelijk om onderuitgezakt te zitten tijdens het voeden bij het dragen van een belly bind.

De buikwikkeling is vooral bedoeld voor de eerste weken waarin de moeder nog veel in bed ligt en dus niet heel veel beweegt. Zodra ze meer op is, wordt aangeraden de buikwikkeling voornamelijk ‘s avonds om te doen om ermee te slapen en de volgende dag af te doen.

De eerste 2 weken kan de buikwikkeling tot wel 24 uur gedragen worden, erna is 6-10 uur voldoende. De buikwikkeling kan tot ongeveer 4 maanden na de bevalling gedragen worden. Als een moeder daarna nog steeds (zo nu en dan) de buikwikkel wil dragen is het goed bekkenbodem oefeningen en zachte buikspieroefeningen te gaan doen.

Postpartum Buikwikkeling voor professionals is een informatieve workshop voor doula’s, kraamverzorgsters, vroedvrouwen en iedereen die de postpartum vrouw ondersteunt. Je zult leren hoe je op een veilige manier de kraamvrouw kunt inwikkelen vanaf day 4-7 tot het einde van haar kraamperiode.

Daarnaast oefenen we met lichaamswerk om een moeder op haar buikbinding voor te bereiden, geven we warme castor olie pakkingen en moxa om extra te ondersteunen. Tijdens het rusten met een castor olie pakking kun je de moeder een hoofd- of voetmassage geven. Dit gaan we allemaal bij elkaar oefenen. Zo kun je een nieuwe moeder in de kraamtijd een fijne ontspannende behandeling bieden die je afsluit met het inwikkelen van haar buik met een belly bind.

We gaan veel oefenen!!!

Als je mee wilt doen kun je me een email sturen op gentlebeginnings@xs4all.nl

Ik neem een voorraadje castor olie rollers, moxa sticks en flesjes massageolie mee die je eventueel ter plekke kunt aanschaffen. Pinnen is mogelijk!

Maximaal 12 deelnemers
​€165,-  inclusief Bengkung Belly Bind